
Saknar du något extra gott till helgens frukostbord, läs vidare här!
Vi har samlat två läckra recept som passar perfekt för en mysig frukost med familjen.
Hemlagade semlor
Hembakade semlor smakar bara så mycket bättre än köpta semlor. Både de från bagaren och de från frysen, och det är faktiskt inte så svårt att göra egen.
För 14 rullar behöver du:
- 50 g jäst
- 3 dl ljummet vatten
- 1 ½ tsk. Salt
- 500 g vetemjöl
- 1 msk. Olja
- Ägg att borsta
- Eventuellt. 3-4 msk. björkar
Så här gör du:
Smula jästen i en
stor skål eller
degform . Häll lite av vattnet över och rör jästen slät med en
sked . Häll i resten av vattnet.
Sikta mjölet och tillsätt ¾. Rör degen jämnt och smidigt, gärna med
stavmixer .
Tillsätt nu salt, olja och resten av mjölet, lite i taget, tills degen fått rätt konsistens. (Den ska vara böjlig, slät och släpp skålen.)
Dela degen i 14 lika stora bitar som formas till bullar och läggs på mjölat bord.
Rundlarna måste nu höjas försiktigt och täckas tills de är dubbelt så stora.
Vispa ägg i en liten
skål och
pensla rullarna. Strö ev med björkar.
Grädda på nedersta gallret i förvärmd ugn på 250° i ca. 20 minuter
Kanelsniglar

Kanelsniglar är bara bäst! Ät dem till både förmiddagskaffe, eftermiddagskaffe och kvällsfika. Kanelsniglar är också en favorit bland barn och du kan ta med dem till köket med stor fördel.
Du kommer behöva:
- 20 g jäst
- Mjölk
- 40 g margarin
- 20 g socker
- ½ tesked Salt
- 1 ägg
- 200 g mjöl
Fyllning:
- 30 g smör
- 30 g farinsocker
- 2 msk. kanel
Så här gör du:
I en stor
skål , blanda och knåda alla ingredienser väl till en god deg.
Hitta sedan
kaveln och kavla ut degen till en kvadrat på ca. 20 x 30 cm.
Blanda ihop smör, socker och kanel och bred på degen.
Rulla ihop degen från den smala änden och skär rullen i enhetliga skivor.
Lägg var och en av skivorna på bakplåtspapper och tryck ut dem något platta med en
palettkniv doppad i mjöl.
Låt sniglarna jäsa övertäckta i 10-15 min.
Sniglarna gräddas i 225° i 10-12 minuter. och svalna på galler.