Mardi Gras-bullar med vaniljkräm och chokladglasyr
Prova receptet på Fastelavnsboller med vaniljkräm och chokladglasyr. Det är en klassisk och älskad fastlagestradition. De består av mjuk jästdeg med en söt vaniljkrämfyllning och toppen är dekorerad med en läcker chokladglasyr. Perfekt till fettisdagen eller som ett mysigt eftermiddagssnack. Bullarna går att frysa och värma upp så har du alltid en hemmagjord fettisdagsbulle redo när suget slår till.
Antal
12-15 stycken.
Tid
2 timmar
Ingrediens | Kvantitet | Dricks |
Deg: | ||
Jäst | 25g | Se till att mjölken är ljummen (ca 37°C), eftersom för varm vätska kan döda jästen. |
Ljummen mjölk | 2,5 dl | Värm mjölken i mikron. Använd helmjölk för en mjukare och saftigare deg. |
Socker | 75g | Lite extra socker kan göra en sötare och mer gyllene bulle. |
Salt | ½ tsk. | Tillsätt saltet efter mjölet så att det inte hämmar jästen. |
Ägg | 1 st. | Använd rumstempererade ägg för bättre jäsning. |
Smält smör | 75g | Smält smöret i mikron och låt det svalna något innan du använder det. |
Vetemjöl | 500 g | Använd vanligt vetemjöl för en mjuk och fluffig bulle. |
Vaniljkräm: | ||
Mjölk | 2 dl | Använd helmjölk för en rikare och krämigare konsistens. |
Äggulor | 2 st. | Ger en gulare och fylligare kräm. |
Socker | 50 g | Justera sockret efter smak. |
Vaniljsocker | 1 tsk. | Eventuellt. vaniljpasta för en starkare smak. |
Majsstärkelse | 1 msk. | Gör krämen fast så att den inte rinner ut. |
Borstning: | ||
Ägg | 1 st. | Vispa ägget med en sked vatten för enklare pensling. |
Chokladglasyr: | ||
Strösocker | 150 g | Sikta strösockret för att undvika klumpar. |
Kakaopulver | 2 msk. | Använd osötad kakao för en djupare chokladsmak |
Vatten | Ca. 3 msk. | Tillsätt lite i taget tills glasyren får önskad tjocklek. |
Hur man gör det
1. Gör degen
- Värm mjölken i en kastrull eller mikrovågsugn tills den är ljummen (ca 37°C) – den får inte vara för varm då det kan döda jästen.
- Smula ner jästen i en stor mixerskål och rör ner den i den ljumma mjölken.
- Tillsätt socker, salt, ägg och smält smör (som svalnat något efter uppvärmning) och rör ihop.
- Tillsätt mjölet lite i taget. Börja med en kastrull och fortsätt med händerna när degen går ihop.
- Knåda degen väl i 5-7 minuter tills den är smidig och elastisk. Degen ska släppa från bunken och kännas mjuk utan att bli kladdig.
- Täck skålen med en kökshandduk och låt degen jäsa i 1 timme, eller tills den har fördubblats i storlek.
2. Gör vaniljkräm
- Vispa ihop äggulor, socker, vaniljsocker och maizena i en kastrull medan kastrullen är kall.
- Tillsätt mjölken lite i taget under omrörning.
- Värm blandningen på medelvärme, vispa hela tiden tills krämen tjocknar – det tar några minuter.
- När krämen är tjock tar du bort den från värmen. Häll den i en skål och täck den med hushållsfilm så att den nuddar krämen (för att undvika en hud).
- Låt krämen svalna helt.
3. Forma fastlagdsbullarna
- Strö bordet med lite mjöl och kavla ut degen till en fyrkant på ca. 30x40 cm och ½ cm tjock.
- Skär degen i 12 rutor med en kniv eller degskrapa.
- Dela ca. 1 msk. kyld vaniljkräm i mitten av varje ruta.
- Samla ihop degens fyra hörn över grädden och nyp ihop dem ordentligt så att fyllningen inte rinner ut under gräddningen.
- Vänd på bullarna så att skarven är nedåt och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt.
4. Efter uttag
- Täck bullarna med en kökshandduk och låt dem jäsa i ca. 30 minuter, tills den jäst något.
5. Bakning
- Värm ugnen till 200°C (180°C varmluft).
- Vispa ihop ett ägg i en liten skål – tillsätt 1 msk. vatten för enklare borstning.
- Pensla bullarna med ägg så att de får en gyllene yta.
- Grädda bullarna i 12-15 minuter, tills de är gyllene och genomstekta.
- Låt bullarna svalna på galler.
6. Gör chokladglasyren
- Sikta strösocker och kakaopulver i en skål för att undvika klumpar.
- Tillsätt vatten lite i taget (ca 3 msk.) och rör om tills glasyren är tjock och enhetlig.
- När bullarna svalnat breder du glasyren ovanpå med en sked eller kniv.
Köksartiklar till receptet
Testa Holgers recept på klassiska fettisdagsbullar med vaniljkräm och chokladglasyr med rätt köksutrustning .
För att baka fettisdagsbullar kan du använda en mixerskål och en kastrull för att blanda och samla ihop degen. När du knådar och formar degen är det en fördel att arbeta på en bakmatta, eftersom det gör det lättare att arbeta med degen och ser till att den inte fastnar på bordet.
En kavel hjälper dig att kavla ut degen jämnt, och en degskrapa är praktisk för att skära degen i rutor och för att lossa degen från bordet om den fastnar.
Till vaniljkrämen krävs en liten kastrull och en visp så att du kan röra ihop grädden och värma upp den utan att riskera klumpar. När du penslar bullarna med ägg innan de gräddas är en konditorivaror det bästa verktyget för att säkerställa en fin, gyllene yta.
Efter gräddningen kan bullarna kylas av på bakgaller så att de behåller sin krispighet i botten och inte blir mjuka av att ligga på plåten.
Se mer bakutrustning hos Holger.
Se även...
Prova även Holgers recept på Kanelbullar med glasyr , födelsedagsbullar eller karnevalsbullar med grädde och vispgrädde .
Lämna en kommentar