Karnevalsbullar med grädde och vispgrädde
Gör läckra, fluffiga fettisdagsbullar fyllda med hemgjord vaniljkräm och toppade med vispad grädde och strö strösocker. Perfekt för en mysig fastlagd tisdag
Antal
12 st.
Tid
2 timmar och 30 minuter
Ingrediens | Kvantitet | Dricks |
---|---|---|
Deg: | ||
Vetemjöl | 500 g | Använd vetemjöl. |
Mjölk | 2,5 dl | Ljummet, så jästen aktiveras bäst. |
Jäst | 25 g (½ förpackning) | Färsk jäst för bästa jäsning. |
Smör | 75g | Smält och något kylt. |
Socker | 50 g | Ger en lätt sötma. |
Salt | 1 tsk. | Förhöjer smaken. |
Ägg | 1 st. | Använd i deg för mjukare bullar. |
Ägg att borsta | 1 st. | Ger bullarna en fin, gyllene yta. |
Vaniljkräm: |
|
|
Söt mjölk | 2,5 dl | Ger en rik och krämig konsistens. |
Vaniljstång | 1 st. | Ger en naturlig och intensiv vaniljsmak. |
Socker | 50 g | Sötar grädden. |
Majsstärkelse | 2 msk. | Ser till att krämen blir fast och läcker. |
Äggulor | 2 st. | Gör krämen silkeslen. |
Vispad grädde och dekorationer: |
|
|
Vispad grädde | 2,5 dl | Måste vara kall innan vispning. |
Florsocker | För strö | Ger en fin finish. |
Hur man gör det
1. Gör degen:
- Värm mjölken till ca. 37°C (handvarm) och lös upp jästen i mjölken.
- Tillsätt socker, salt, smält smör och ägg.
- Rör ihop det.
- Tillsätt vetemjöl lite i taget och knåda degen i ca. 10 minuter tills den är smidig.
- Täck degen med en kökshandduk och låt den jäsa i ca. 1 timme tills den har dubbelt så stor.
2. Gör vaniljkrämen:
- Skrapa ur fröna ur vaniljstången och blanda med lite socker.
- Värm mjölken, vaniljstången och stången i en kastrull på medelvärme, men koka inte.
- Vispa ihop äggulor, resten av sockret och maizena i en skål.
- Ta bort vaniljstången och häll ner den varma mjölken i skålen lite i taget under omrörning.
- Häll tillbaka blandningen i pannan och värm under konstant omrörning tills krämen tjocknar.
- Häll grädden i en skål, täck den med hushållsfilm och låt den svalna helt.
3. Forma bullarna och grädda dem:
- Häll upp degen på ett mjölat bord och dela den i 12 lika stora bitar.
- Forma dem till runda bullar och tryck en fördjupning i mitten av varje bulle.
- Lägg en sked vaniljkräm i mitten och vik degen runt krämen.
- Lägg bullarna med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper.
- Låt bullarna jäsa i ca. 30 minuter.
- Pensla med uppvispat ägg och grädda i förvärmd ugn på 200°C i ca. 12-15 minuter tills de är gyllene.
- Låt bullarna svalna helt.
4. Garnera och servera:
- Vispa grädden tills den är ljus och fluffig.
- Skär av topparna från bullarna och lägg en sked vispad grädde på varje bulle.
- Sätt tillbaka toppen och strö över strösocker.
- Servera och njut
Köksartiklar för domstolen
Prova receptet på fettisdagsbullar med rätt utrustning – en mixerskål och stavmixer eller ståmixer underlättar arbetet. En konditorivaror säkerställer en fin pensling av ägg. Använd en plåt klädd med bakplåtspapper för jämn bakning. Njut av fettisdagsbullen på en fin tallrik och en god varm kopp kaffe eller te .
Se utbudet av bakutrustning hos Holger.
Se även...
Holgers recept på kanelbullar med glasyr , födelsedagsbullar eller karnevalsbullar .
Lämna en kommentar