Nötfärs med mjuk lök, potatis och sås

Nötfärs med mjuk lök, potatis och sås

Recept på den danska klassikern nötfärs med mjuk lök, potatis och sås

Nötfärs med mjuk lök är en riktig dansk klassiker som aldrig går ur mode. Njut av de saftiga biffarna med söt, karamelliserad lök, mör potatis och en fyllig brun sås. Perfekt för trevliga stunder med hela familjen.

Antal

4 personer

Tid

1 timme

Ingredienser Kvantitet Dricks
Nötfärs:  


Nötfärs 500 g Välj kött med 8-12% fett för saftiga och smakrika biffar.
Salta och peppra Att smaka Krydda biffarna precis innan stekning för bästa smak.
Margarin För stekning Säkerställer en krispig skorpa och jämn stekning.
Mjuk lök:
Stor lök 4 st. Skär dem i enhetliga skivor för jämn stekning.
Socker 1 msk. Tillför en sötma som balanserar rätten.
Vinäger (äppelcider eller balsamvinäger) 1 msk. Ger en lite syrlig ton till löken.
Vatten 1 dl Används för att ge löken en mjuk och glaserad konsistens.
Margarin För stekning Ger en rik smak och hjälper löken att karamellisera.
Salta och peppra Att smaka Smak för att balansera sötma och syra.
Tillbehör:

Potatis 1 kg Koka dem mjuka i lättsaltat vatten för en klassisk bas till rätten.
Brun sås:

Molnig 2 dl Gör den av pannmolnet för extra smak eller buljong.
Smör 2 msk. Tillsätt smör och låt det smälta.
Mjöl 2 msk. Vispa i mjöl och koka kort tills det doftar nötigt.
Buljong 3 dl Tillsätt buljongen lite i taget under konstant vispning tills såsen är slät.
Salta och peppra Att smaka Smaka av med salt och peppar och låt såsen sjuda i 5 minuter.

Hur man gör det                                                  

1. Koka potatis:

  • Skala potatisen och koka den i lättsaltat vatten i ca. 20 minuter, eller tills de är mjuka. Häll av vattnet och håll dem varma.

2. Forma och stek köttbullarna:

  • Forma nötfärsen till 4 jämna biffar. Tryck till dem lätt och krydda båda sidor med salt och peppar.
  • Hetta upp lite margarin i en panna på medelvärme och stek biffarna i 4-5 minuter på varje sida, tills de är genomstekta men fortfarande saftiga. Ta ut biffarna från pannan och håll dem varma.

3. Gör mjuk lök:

  • Använd samma panna som till biffarna, och tillsätt eventuellt lite mer margarin.
    Stek lökringarna på medelvärme i 10-12 minuter tills de är mjuka och gyllene.
  • Strö socker över löken och tillsätt vinäger. Låt det karamellisera kort innan du tillsätter vattnet.
  • Låt allt puttra tills vätskan har avdunstat och löken är mjuk och lätt glaserad. Krydda med salt och peppar.

4. Gör brun sås:

  • Sila pannsaften från stekningen och häll den i en kastrull. Tillsätt 2 msk smör och låt det smälta. Vispa i 2 msk mjöl och koka kort tills det doftar nötigt.
  • Tillsätt 3 dl buljong lite i taget under konstant vispning tills såsen är slät. Låt det puttra i 5 minuter och smaka av med salt och peppar.

5. Servering:

  • Lägg upp köttfärsbiffarna på tallrikar och lägg den mjuka löken ovanpå. Lägg till den kokta potatisen som tillbehör och häll brun sås över eller servera den vid sidan av.
  • Rätten kan även kryddas med en klick rödbetor eller inlagd gurka.

Köksartiklar för domstolen

Prova Holgers recept på nötfärs med mjuk lök med rätt köksutrustning som gör matlagningen enkel och effektiv. Använd en vass kökskniv för att skära löken på en stadig skärbräda och en potatisskalare för att snabbt förbereda potatisen. En tung gryta säkerställer perfekt tillagning av potatisen. Stek biffarna i en bra stekpanna och använd en spatel för att vända dem. Gör den läckra såsen i en non-stick kastrull med en visp så att den blir slät och god. Använd en salt- och pepparkvarn och servera rätten elegant på vackra tallrikar från BITZ med bestick .

Se utbudet av köksredskap hos Holgers.

Se även...

Holgers recept på de klassiska rätternaKöttbullar med potatis och pannsås , Helstekt fläsk med persiljesås och potatis eller Fläskfilébiffar .


Lämna en kommentar

Observera att kommentarer endast kommer att synas när de har godkänts

Denna webbplats är skyddad av hCaptcha och hCaptchas integritetspolicy . Användarvillkor gäller.


Se fler läckra recept

Se allt
Rostad Ribeye med potatismos, vitlökssmör och sparris
Nötfärs med potatismos
Kyckling i curry
Gammaldags äppelkaka
Dubai Choklad
Amerikanska pannkakor